produse / programe / rezultate
wellness

 

FII IN FORMA

Singura modalitate prin care lucrurile se pot schimba in viata ta este sa te schimbi tu insuti.                 

traieste in stil wellness                               

Rezultate
despre noi

 

DESPRE NOI

Infiintata in 1980 in Los Angeles, California, Compania Herbalife detine, de 27 de ani, locul de lider mondial in controlul greutatii si al nutritiei sanatoase.

mai multe detalii

Play movie
curs valutar

  curs valutar oferit de: curs valutar

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Prin tensiune arteriala se intelege presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor – vasele cu pereti grosi care transporta sangele de la inima catre periferie. Presiunea din artere depinde de puterea cu care inima pompeaza sangele; prin urmare, tensiunea arteriala reflecta presiunea din inima, scazand si crescand in fiecare secunda, odata cu bataile inimii. Desigur ea depinde si de starea vaselor de sange, nu numai de activitatea inimii. Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur, prescurtat mm Hg, fiind exprimata sub forma unei perechi de numere, de exemplu 120 / 80 mm Hg. Numarul mai mare, numit tensiune arteriala sistolica, reprezinta varful presiunii, iar numarul mic, tensiunea arteriala diastolica, reprezinta cea mai mica presiune masurata in artere, inainte ca inima sa pompeze un nou val de sange.

Definitia hipertensiunii arteriale s-a modificat de-a lungul timpului. Cea utilizata in prezent in Europa pentru adulti desemneaza o tensiune arteriala sistolica mai mare de 140 mm Hg sau o tensiune arteriala diastolica mai mare de 90 mm Hg. Diagnosticul de hipertensiune arteriala se pune rareori pe baza unei singure masuratori, ea reprezentand mai degraba media mai multori masuratori efectuate pe parcursul catorva saptamani sau luni.

Cresterea tensiunii arteriale (numita si hipertensiune) este o afectiune frecventa.Multe dintre persoanele adulte sufera de hipertensiune arteriala; cu toate acestea, numai jumatate dintre bolnavi sunt constienti de prezenta bolii, iar tensiunea arteriala este mentinuta sub control numai la o parte din cei diagnosticati. Succesul in lupta cu hipertensiunea depinde atat de efortul medicilor si de medicamente cat si de efortul si convingerea dumneavoastra.

in general, hipertensiunea arteriala ( HTA ) nu produce nici un fel de simptom, motiv pentru care a fost supranumita "ucigasul silentios". Ea prezinta insa importanta deoarece reprezinta un factor de risc redutabil pentru boli foarte grave, cum ar fi angina pectorala, infarctul miocardic acut, AVC (accident vascular cerebral), ateroscleroza, disfunctia erectila, insuficienta renala si tulburarile de circulatie de la nivelul membrelor inferioare.

Repet, deseori hipertensiunea arteriala (HTA) nu se manifesta, astfel incat prezenta sa este descoperita cu ocazia unui examen de rutina. Astfel, singura metoda de a verifica prezenta sa este masurarea frecventa a presiunii sangvine - cel putin o data pe an, in special dupa varsta de 30 ani.

Tinand cont ca la majoritatea persoanelor HA este de natura idiopatica, sau primara (fara a avea o cauza specifica), indicarea unor masuri preventive este dificila. Cu toate acestea, se pot face unele recomandari generale:

  • reducerea consumului de alcool si cafeina
  • scaderea in greutate la persoanele supraponderale (IMC > 25)
  • diminuarea aportului de sodiu la mai putin de 2,4 g pe zi, adica 5 ml (1 lingura) de sare si evitarea alimentelor care contin 480 mg de sodiu pe portie
  • cresterea aportului de potasiu
  • cresterea aportului de acizi grasi omega 3
  • respectarea unui program de activitate fizica

Studiile arata ca obiceiurile alimentare corecte (consumul de fructe si legume, de cereale integrale, produse lactate degresate si carne slaba) sunt la fel de eficiente ca si medicamentele antihipertensive.

Factorii care influenteaza tensiunea arteriala

Alcoolul

Consumul frecvent de alcool (mai mult de 3 pahare de zi) creste tensiunea arteriala. Se recomanda deci limitarea consumului la doua pahare pe zi pentru barbati si la un pahar pentru femei. Daca tensiunea arteriala nu este redusa, renuntarea completa la alcool este pe deplin justificata.

Excesul de greutate

Un obez, al carui indice de masa corporala (IMC) este de 40 va avea cu siguranta o tensiune arteriala mai mare decat cea a unei persoane cu un IMC de 20, in conditiile in care toti ceilalti factori sunt identici. Prin urmare, se recomanda atingerea si mentinerea unei greutati normale, in special in cazurile de obezitate abdominala.

Fumatul

Nicotina stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina, marind presiunea sangvina, ritmul cardiac si consumul de oxigen al miocardului.

Sodiul

Doar 15% din sodiul consumat provine din sarea de bucatarie. 10% este continuta in mod natural de alimente. Cea mai importanta sursa de sodiu este de departe reprezentata de produsele gata preparate din comert.

In cazurile de HTA se recomanda deseori un regim fara sare, care consta in renuntarea la sarea adaugata la gatit, evitarea alimentelor care contin mult sodiu si alegerea atenta a apei imbuteliate (se prefera tipurile de apa care contin mai putin de 23 mg de sodiu pe litru). In plus, untul de arahide, branza, sucul de rosii si legumele obisnuite trebuie consumate cu moderatie.

Alimentele care contin mult sodiu sunt:

  • supele din comert
  • carnea afumata, sarata sau conservata: sunca, pastrama, carnati afumati, costita, salamuri
  • peste sarat, afumat sau conservat: scrumbie afumata, sardele, hamsii, morun afumat, somon sau ton la conserva
  • masline, alge marine, varza murata
  • sosuri din comert: chili, soia, ketchup, mustar
  • produse acoperite cu sare: arahide, mini bretzel, biscuiti

Potasiul

Un aport crescut de potasiu antreneaza o scadere a tensiunii arteriale prin favorizarea excretiei urinare de sodiu. Potasiul se gaseste in cantitati mari in lapte si carne, dar si in legume, fructe, nuci, cereale integrale. De fapt, cele mai bune surse sunt fructele si legumele.

Calciul

Mai multe studii au pus in evidenta asocierea dintre aportul crescut de calciu alimentar si scaderea tensiunii arteriale. Se pare ca un supliment de calciu (de 1,5 g pe zi) are un efect benefic asupra presiunii sangvine.

Magneziul

Magneziul este un vasodilator natural. In conditiile unei deficiente de magneziu, se observa o crestere a nivelului de calciu in celulele peretilor vasculari, ceea ce creste contractilitatea si efectul constrictor al unor substante. In plus, carenta de magneziu este asociata cu pierderea de potasiu din celule. Cele mai bune surse de magneziu sunt produsele din cereale integrale, leguminoasele, branza tofu, fructele de mare, laptele, fructele si legumele, nucile.

Acizii grasi Omega 3

Acizii grasi omega 3, care se gasesc aproape exclusiv in pestele gras, au un efect antihipertensiv, in special la persoanele cu TA marita. Totusi, pentru a obtine efectele dorite, ar trebui sa se consume cca 10 portii de peste gras pe saptamana, sau sa se ia suplimente de ulei de peste. Un aport scazut in lipide, dar bogat in acizi grasi omega 3 ar antrena de asemenea o scadere a presiunii arteriale.

Cafeina

Persoanele care nu consuma in mod normal cafeina pot suferi o usoara crestere a tensiunii arteriale atunci cand sunt expuse la aceasta substanta. Astfel, consumul a 2-3 cesti de cafea poate antrena o crestere temporara a presiunii sangvine (14/10 mmHg) la aceste persoane. Totusi, toleranta la cafeina se dezvolta cu rapiditate si tensiunea arteriala revine la nivelul obisnuit.

Exercitii fizice

Activitatea fizica de intensitate moderata, efectuata cu regularitate favorizeaza diminuarea presiunii sistolice si diastolice. Aerobicul, inotul si ciclismul sunt sporturi recomandate.

Alimente permise in hipertensiune arteriala

  • condimente: piper, plante aromatice
  • otet balsamic
  • supe sau ciorbe preparate acasa, fara pasta de tomate
  • unt de arahide natural
  • chips-uri fara sare
  • branza nesarata, lapte, iaurt, smantana
  • carne si peste, congelat sau proaspat
  • legume proaspete
  • suc de legume cu continut mic de sodiu
  • prajituri preparate acasa
  • apa minerala (cu mai putin de 23 mg sodiu pe litru)

Alimente interzise in HTA

  • sare de masa
  • mustar, ketchup, sos de soia, chili, maioneza din comert
  • masline
  • supe la plic, concentrat de supa (cuburi)
  • chips-uri, arahide sau biscuiti cu sare
  • branzeturi sarate: telemea, branza de burduf, branza feta, mozzarella
  • mezeluri
  • fructe de mare
  • peste sarat sau afumat, unele tipuri de peste congelat (verificati continutul de sodiu de pe ambalaj)
  • conservele de carne, legume; sucul de rosii
  • prajiturile din comert care contin sare sau bicarbonat de sodiu
  • apa minerala care contine mai mult de 23 mg sodiu pe litru

 

 

Contact


Consultant de nutritie
Simona MORAR

Links | SANATHON | Termeni si conditii
Inspiratie pentru casa si gradina ta! ClickLink.ro Catalog WEB Director Web Romania - LinkWeb.ro - Adauga si site-ul tau
SEO Romania Adauga.eu- Promovare site, Director web, Publicitate Online Link Rapid - Adauga site - director web gratuit Submit Your Site SmartNetBook.ro Myindex.ro Director Web
Cel mai cuprinzator director romanesc Portal Looker.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Search Engine Submission - AddMe
eXTReMe Tracker